A shadowing coaching, vagy más néven árnyék coaching lényege, hogy a coach a fejlődni vágyó vezetőt „árnyékként” kíséri és megfigyeli munkája közben, de mindig a háttérben marad. Majd feldolgozó beszélgetés keretein belül személyes visszajelzést ad annak munkahelyi viselkedésére, működésére.

A feldolgozó beszélgetés, coaching során a coach tehát tükröt tart, aminek két célja van. Egyrészt megerősíteni az ügyfelet abban, amit jól csinál, másrészt feltárni a vakfoltjait, hiányosságait. Fontos része a folyamatnak, hogy új megoldásokat keresnek és akciótervet dolgoznak ki a fejlesztendő területek kapcsán.

A shadowing coaching előnye, hogy a mindennapi körülmények között végzett tevékenységek közben felmerülő problémák és elakadások elemzésére, kezelésére teremt lehetőséget.

A leggyakoribb megfigyelési helyzetek az értekezlet vezetése, prezentálás, kommunikációs helyzetek, konfliktuskezelés, beszámoló, tárgyalás külső partnerrel, feladatkiadás, visszajelzés adása. A kísérés időtartama általában 1-6 óra, majd a megbeszélés 1-2 óra.