A Provokatív Stíllus a kommunikáció egy fajtája, amely Frank Farrelly provokatív terápiás irányzatából fejlődött ki. Különösen hasznos olyan szituációkban ahol már „kipróbáltál mindent” és nem vagy elégedett az eredményekkel. A provokatív stílus humorral és provokálással dolgozik. Az ügyfél akárhányszor megragad saját gondolkodásában, érzéseiben és viselkedésében, a coach karikatúrát csinál az ő attitűdjének önsértő/ellenálló részéből és változást provokál ki a kliens viselkedésében. Szinte minden formájú konzultációba/dialógusba (coaching, terápia, vezetői megbeszélés, teljesítmény értékelés) beépíthető a provokatív stílus.

A provokatív coaching háttere

A provokatív terápiát Frank Farrelly dolgozta ki. Ez a terápiás forma a kognitív viselkedésterápiához tartozik és közel áll a paradox módszerrel dolgozó iskolákhoz. A „provokatív” kifejezést a „kicsalogat, kihív” értelemben használjuk és semmiképpen sem a „megbánt” vagy „megsért” értelemben. Farrelly sok megcáfolhatatlannak tartott terápiás szabályt a feje tetejére állított, a felszabadító nevetést társadalmilag elfogadottá tette a terápiában és megmutatta, hogy a hatásos terápia lehet egyszerre rövid és szórakoztató is. A módszer hatékonyságát bizonyítja, hogy sok esetben C. Rogers támogató és empatikus stílusa nem vezetett változáshoz, ezért átadta őket munkatársának Farrellynek, hátha ő tud segíteni. Az esetek többségében, ezeknél a makacs és krónikus pszichiátriai betegeknél Farrelly a provokatív módszerének köszönhetően akár félév alatt is eredményt ért el náluk.

 • A résztvevők konkrét helyzeteken, élő demonstrációban tapasztalják meg a provokatív stílust.
 • A résztvevők elsajátítják a provokatív módszer kognitív kereteit (alapok, emberkép, provokatív coaching és terápiás felfogás, a helyes hozzáállás a provokációban, stb.).
 • Világossá válik, mikor hasznos a provokáció és mikor destruktív.
 • A résztvevők megtanulják a provokatív stílus eszközeit, melyek azonnal alkalmazhatók mind a szakmai, mind a magánéletben.
 • Megtapasztalják a humor és improvizáció felszabadító erejét.
 • A számos gyakorlat biztosítja, hogy a megtanult intervenciók a saját humorához illeszkedjenek.
 • Saját bőrén tapasztalja meg, mitől működnek olyan jól a provokatív eszközök.
 • Coachoknak, Trénereknek, Tanácsadóknak, Szervezetfejlsztőkenk
 • Vezetőknek
 • Pszichológusoknak, Pszichoterapeutáknak, Pszichiátereknek
 • Pedagógusokank
 • Szociális munkásoknak
 • Mindazoknak, akik szeretnék a konstruktív provokáció és humor eszközeit elsajátítani.

Snír Péter

Végzettsége szerint teológus és szociális munkás. Filozófiai és teológiai tanulmányainak egy részét ösztöndíjasként egy amerikai egyetem osztrák kampuszán végezte. Tanulmányai után értékesítőként, területi képviselőként, kiemelt ügyfélmenedzserként, valamint kereskedelmi vezetőként dolgozott kkv szektorban és multinacionális vállaltoknál.  Munkája mellett képzettséget és saját élményű tapasztalatot szerzett az alkalmazott pszichológia és tanácsadás különböző területein (pszichodráma, pszichoanalízis, kognitív és viselkedés terápia, csoportdinamikai tréningmódszer, csoportanalízis, provokatív terápia, családállítás, playback, szupervízió, coaching).

Felnőttképzőként és tanácsadóként a csoportdinamikai tréningmódszer, valamint a provokatív coaching meghonosítója, a csoport- és teamdinamika szakembere. Rögtönzések Színháza a Lakmusz Társulat improvizációs színésze volt több éven át. Angolul, németül, szlovákul folyékonyan beszél.

Főbb kompetencia területei: - szervezetfejlesztési folyamatok tervezése és kivitelezése; - csoportdinamikai tréningek tartása; - vezetői hatékonyság fejlesztése; - executive és business coaching; - hatékony együttműködés és kommunikáció a vezetői teamekben; - teamek együttműködése, rejtett konfliktusok feloldása; - team és csoport coaching; - szupervizió coachok, trénerek számára; - konfliktuskezelés; - szociális és érzelmi intelligencia fejlesztése; - interkulturális együttműködés és konfliktuskezelés; - önismereti csoportok vezetése;

Munkamódszerében szívesen alkalmazza a pszichodráma, a csoportdinamika, rendszerszemlélet, provokáció és humor, valamint az improvizációs színházi ismereteit és eszközeit.

Önéletrajza itt olvasható

Publikációk:

 • Kórházi lelkigondozás, Studia Wesprimiensia, Veszprém, 1999
 • Az edző a pályán játszik??! - Coaching, Snír Péter - Szabó Emese, TudásHáza Képző Centrum Kft., Eurotraining füzetek, Budapest, 2006
 • Intervenciós technikák a coachingban: a konfrontáció műveszete és a csend, HR Portál, 2010, Tovább a cikkhez
 • Csoportdinamika: a személyes felelősség előmozdítása és az egyének kölcsönhatása, Szervezetfejlesztők Magyarországi Társaságának XVIII. Konferencia Kiadványa, 2011, Tovább a cikkhez
 • 7 szempont, ami segít a coach képzés kiválasztásában, Snír Péter - Wiesner Edina, HR Portál, 2012, Tovább a cikkhez
 • Amikor a visszajelzések hatására változunk - egy provokatív tréning, HR Portál 2012, Tovább a cikkhez
 

Wiesner Edina

Munkatapasztalatának jelentős részét az üzleti és a közszférában szerezte, többek között nemzetközi projektekben és munkacsoportokban. Részt vett egy nyelviskola alapításban és vezetésében, valamint egyetemi kancellárként részt vett egy magyar egyetem átszervezésében, irányításában, az egyetemen óraadóként is dolgozott. Végzett természetgyógyászként az egészségmegőrzést, a preventív gondolkodást fontosnak tartja. Munkáit magyarul, németül és angolul is végzi.

Főbb kompetencia területei:

- a vezető személyes hatékonyságának fejlesztése; a legjobb döntés megtalálásának támogatása; -  hatékony kommunikáció teamekben, projekt csapatokban; - stressz- és feszültségkezelés módszerei egyének és csoportok számára; - konfliktus feloldása és pozitívvá formálása egyének számára és csoportokban; - érzelmi és társas intelligencia fejlesztése; - csoportdinamikai tréningek vezetése; - team és csoport coaching;

Munkamódszerében szívesen alkalmazza a Neuro Lingvisztikus Programozást, az EFT-t,  csoportdinamikai ismeretét, a Provokatív stílust, és humort,  és rendszerszemléletű gondolkodását.

Önéletrajza itt olvasható

Publikációk: 7 szempont, ami segít a coach képzés kiválasztásában, Snír Péter – Wiesner Edina, HR Portál, 2012 Ezért van több női coach, mint férfi, Origo, 2019. dec. 06.

2022. dec. 9-10., (pénteken és szombaton 9.00 -18.00 között)
Helyszín: Budapest, Eötvös 10 Művelődési Ház

 • A képzés ára: 230 000 Ft+Áfa  Early Bird november 30-ig 10% kedvezménnyel: 207 000 Ft+ Áfa.
 • Kedvezmény magánszemélyeknek: 130 000 Early Bird november 30-ig 10% kedvezménnyel: 117 000 Ft.

Diákoknak, nyugdíjasoknak, szociális munkásoknak, tanároknak, egészségügyben dolgozóknak vagy hátrányos helyzetűeknek 80.000 Ft a képzés díja, amit legfeljebb 2 fő részére tudunk biztosítani.

A jelentkezés a képzési díj befizetésével véglegesedik!
A kedvezmény csak a megadott határidőig történő befizetéssel vehető igénybe!

 • A képzésen több élő bemutató provokatív coachingot láthat a résztvevő.
 • Sok gyakorlattal tanítjuk meg a konstruktív provokáció és humor alapjait.
 • Saját élmény a provokatív stílus hatásáról.
 • Szükséges és releváns elmélet a provokatív coaching alapjairól

A képzésen a különböző munkaformákat és csoportformákat a hatékony tanulás érdekében kombináljuk.

Ha humoros vagy és nem gondolod, hogy a nevetés munka közben hasztalan vagy akár káros időpazarlás, akkor rájössz, hogy a provokatív stílus egy kellemes gazdagodása a válaszrepertoárodnak. Fokozza a munkád élvezetét és hatékonyságát, valamint növeli a bátorságot és a fantáziát. Ez tehát egy jó prevenció az elkötelezett segítők kiégése ellen. A provokatív stílus nem képviseli a terápia egy új iskoláját, csak a kommunikációnak egy másfajta módját, ami meglehetősen szokatlan a szakmai kontextusban. A provokatív stílus humorral és provokálással dolgozik és szinte minden típusú kommunikációba és konzultációba beépíthető. Különösen hasznos olyan szituációkban ahol a coachnak az a benyomása, hogy már „mindent kipróbált” és mégsem elégedett az eredményekkel. A kliens akárhányszor megragad saját gondolkodásában, érzéseiben és viselkedésében, a coach karikatúrát csinál az ő attitűdjének önsértő részéből, magában foglalva a paradox intervenciókat, de nem kizárva más lehetőségeket. Ezáltal a coach nevetést és az önsértéssel szemben (de nem a coach ellen irányuló) ellenállást provokál, ami a kliens viselkedésének változásához vezet.

A provokatív coaching PC1. elemeit célzottan gyakorolják a tanfolyamon.. A kis improvizációs gyakorlatok segítik a résztvevőket saját kreatív tárházuk megnyitásában és továbbfejlesztésében. A számos gyakorlat által a provokatív eljárás nemcsak kognitív módon, hanem érzelmileg is megragadhatóvá válik. A provokatív intervenció célja a kliens saját felelősségtudatának a megerősítése. A provokatív intervenciók mozgósítják a kliens konstruktív változásra való készségét és öngyógyító erejét. Ez pedig képessé teszi arra– rendszerint nagyon rövid idő alatt-, hogy ismét kezébe vegye az életét és az önkárosító/ellenálló viselkedésformáit egészségesebbekkel váltsa fel.

Jelentkezés

Válasszon fizetési módot!

Válasszon árat!

Magánszemély részére early bird kedvezményes ár 117 00 ft
Normál ár (cégeknek) early bird kedvezménnyel 207 000 Ft + Áfa
A kereskedő / az In Dynamics Bt. székhelyének országa és országkódja: Magyarország (HU)