.

Azt mondja a népi bölcsesség, hogy a nevetés az élet sója. Aki tud nevetni az sokkal boldogabb, könnyebben veszi az akadályokat, nem görcsöl rá dolgokra. Aki nevet, az egyben el is lazul. Sokkal jobban érezzük magunkat olyan ember társaságában, akinek van humora és megnevettet. Kutatások bizonyítják azt, hogy a humorral megáldott ember könnyebben talál magának párt, mint aki kevésbé érti a humort, netán búskomor vagy faarc. De nem csak a párválasztásnál és a párkapcsolatban fontos a humor, hanem a problémák megoldásában is fontos szerepet játszik. Különösen akkor, ha a probléma hátterében félelmek  húzódnak meg. A félelem, aggodalom nem fér össze a nevetéssel. Akinek problémája van, annak a tudata beszűkül és csak a problémát látja. A beszűkülés következő szintje a stressz. Szélsőséges formában pedig akár fizikai tünete is lehet, pl. befeszül a váll, meghajlik a hát, gyomorgörcs, fejfájás stb.
A nevetés viszont lazít. Aki nevet az egy időben nem tud félni, ugyanis nem a problémájára fókuszál. Az ilyen ellazult állapotban sokkal könnyebben lehet megoldani a dolgokat.
A következő három lépés segít abban, hogy humorosak legyünk és nevessünk:

1, Adjunk igazat a másiknak és túlozzuk el a szituációt, viselkedést!
2. Sarkítsunk: kicsinyítsük, vagy nagyítsunk szélsőséges módon az adott viselkedést, vagy szituációt!
3. Tegyük abszurddá a helyzetet! Ezt úgy tudjuk tenni, hogy valami oda nem illővel kötjük össze a szituációt vagy viselkedést.

Ő: Olyan hosszú ez a sor és alig halad.
Én: Hát ez így van, ahogy látom, még egy hónap múlva is itt fogunk állni.
vagy Én: Szinte semmit nem halad, én már gyökeret eresztettem. Lehet, hogy mindenki így van ezzel és ezért nem haladunk.

Ő: Nem fog sikerülni nekem ez a vizsga.
Én: Most nem, de még ha 10 évet tanulsz rá, akkor tuti le fogsz vizsgázni.
vagy Én: Valószinűleg nem fog sikerülni, mert az orrod ehhez túl kicsi.

Többen úgy tartják, hogy a jó humorra születni kell. Nekem az a tapasztalatom, hogy a humort lehet tanulni, és erre vannak gyakorlatok és technikák. A provokatív coahing kifinomult humorral dolgozik és azt tanítjuk, hogy ezzel a módszerrel hogyan lehet karikírozni egy szituációt, vagy viselkedést. Így provokatív coach képzséen sok nevetés vár a résztvevőkre!
Nemcsak nevetni tanítunk meg, hanem azt is, hogyan lehet ezzel másoknál változást elérni, hogy problémás helyzeteiket megoldhassák!

Gyere el a PROVOKATÍV COACHING Képzésre, az aktuális időpontot a honlapon találod meg.